Kampány, végigjátszás

pharaoh-kampany-terkep-map

A Kampány, küldetések

A játék igen sok küldetésből álló solo/single/egyfős kampánnyal rendelkezik, amely során saját dinasztinánk egy aprócska új faluból az ókori egyiptomi világ maghatározó részévé növi ki magát. Az első küldetések egyben a tutorial, tehát oktató részek is.

További kampányban szereplő küldetések feltölése folyamatban, addig légy kérlek türelemmel. A játék alapjait az első 6-8 küldetéssel elsajátíthatod, így érdemes sorban haladni.

Emlékeztető: A kampány során lehet pályát/küldetést választani több ponton. Ezért eltérő pályákat is választhatsz, nem készül minden egyes küldetéshez leírás.

Predinasztikus korszak (i.e. 3500-3050)

Nubt

A legelső, kisméretű pálya, ami a tutorial sorozat kezdete. Itt megtanuljuk a lakosok házait elhelyezni és vadászattal történő élelmiszer ellátást.

Tippek: A vadászok épületét a struccokhoz közel helyezzük amennyire lehet. Építsünk bátran 3-4 darabot is. Arra ügyeljünk, hogy a lakosok csak egy bizonyos távolságra hajlandók elmenni dolgozni, ezért az aranylelőhelyhez közel érdemes újabb házakat telepíteni.


Thinis

A második tutorial során a lakosok házainak a fejlesztésére összpontosítunk és az Ő igényeikre. Ezt követően pedig jöhetnek az alap szolgáltatások és a vagyonszerzési lehetőségek közül az aranybányászat, a rendfenntartás és a vallás témája, kezdetben csak 1 istennel.

pharaoh-thinis

Tippek: Ne feledjük, minél fejlettebb egy ház, annál többen tudnak lani benne! Szükséges számukra víz (kút vagy vízhordóval), élelem a bazárból.


Perwadjyt

A harmadik tutorial során a lakosok házainak további a fejlesztésére és az árvízterületen történő mezőgazdaságra összpontosítunk. Utóbbi esetében a munkatáborokból (work camp, ezt eígy lehet lefordítani) mennek a dolgozók a farmokra. Amit termelnek az megy a granary-be. Figyelni kell az alap ellátásra, itt már az egészségügy is a képbe kerül, illetve a lakosok számára kerámiatárgyakat is kell készítsünk.

pharaoh-perwdjyt

Tippek: Ne feledjük, minél fejlettebb egy ház, annál többen tudnak lani benne! Szükséges számukra víz (kút vagy vízhordóval) és érdemes számolni vele, hogy az árvízterületen a farmok egy része évente akár 2x is teremhet, termelt növénytől függően.


Arhaikus korszak (i.e. 3000-2685)

Nekhen

Itt már kezdésnél több istenre is figyelnünk kell, illetve az Ő “kedvükre” és törődnünk kell velük a megfelelő vallási elérhetőségre midnegyiküknek, továbbá fesztiválokra. Ha pedig elhanyagoljuk az istenek és magunkra haragítjuk, komoly problémáink lehetnek. Növeljük, fejlesszük városunk és kezdjük meg az igazságszolgáltatást és az adók beszedését, illetve saját palotánk is helyezzük le.

pharaoh-nekhen

Tippek: Ha Bast istennőnek fesztiválozunk és kedvel minket, akkor Ő maga rendez fesztivált a többi istennek, így segítve minket. Illetve ha az istenek szeretnek, elég jó áldásokat kaphatunk tőlük. A városháza és a saját palotánk felhúzza a közelében lévő terület vonzerejét, így jobban fejlődnek a közelükben a lakások. Apropó, készítsünk sört is, amit a lakások fejlesztésére és a fesztiválokhoz lehet használni itt.


Men-Nefer

Az első igazi kihívás! Egy viszonylag kisebb, ám fejlett (minumum 1 db fehér lakóház) elérése az első cél. Közben az istenekkel kell foglalkozni és ellátni a népet étellel, vízzel, kerámiával, sörrel. Ezt követően megnyílik a World map / Világtérkép, amin egyiptomi városokat látunk és kereskedelmi útvonalakat nyithatunk meg díjért. Ha megnyitottuk utána tudunk importálni/vásárolni és exportálni/eladni. Itt ismerkedhetünk meg a gazdasági rész nehézkes egyensúlyával.

pharaoh-men-nefer-huhq

Tippek: Ne tervezd túl a dolgot. 6 csicsóka farm elég és 1-2 agyaggödör, 3 fazekas/kerámikus elég a lakosságnak. Árpa farmból is elég 3-4, sörfőzdéből is 3-4. Célszerű tartalékolni pénzt és amint megvan a fejlett (fehér) lakóház, a papiruszgyártásra menni és az első kereskedelmi útvonalunkat megnyitni, majd exportálni a papiruszt amennyit csak tudunk. Így lesz pénzünk a vájogtéglák importálására.


Timna

Jöhet az arany, réz bányászata és a fegyver készítés, hadsereg felállítása. Illetve itt már számottevő kérések fognak felénk érkezni (réz, fegyverek) amiket jó ha teljesítünk. Folyamatosan lesz háború, amihez nem árt 3 barack (közelharci katona hatékonyabb). Továbbá mindig legyen kb. 15 fegyver raktáron, mert többször fog kérni a Pharaoh. A jólétet importált sörrel, textíliával, második féle élelemmel tudjuk növelni és alacsony adóval (6-7%-os), amit ellensúlyoznak az aranybányák, így marad bevételünk.

pharaoh-timna-huhq

Tippek: A térkép jobb felső sarkában érdemes kezdeni a városépítést, mivel ott nagyon sok a nemesfém, színesfém lelő hely (sárgás sziklás rész). Így jelentős bevételre tehetünk szert, így megkönnyítve a helyzetünk. Seth-nek (háború istene) tegyünk templomokat, akkor megvédi a seregeinket és nem lesz akkora veszteségünk. Bányásszunk minél több sárgarezet, mivel azt jó áron tudjuk exportálni, szintén plusz bevételhez jutva.


Abedju

Fokozatosan nehezedik a helyzet. Meg kell tanulnod még jobban az import-export arányát, az adó mértékét, hogy a lakosok szeressenek és ne vándoroljanak el. A nehéz pont, a megfelelő mennyiségű élelmiszer, amit sajnos importálnod kell, mivel itt már halászhatsz, de az vajmi kevés sajnos. Ráadásul ott a feladat, hogy 70 pontot érj el a királysági tiszteletben és 3 mastaba is megépüljön mindezek között.

Tippek: A parton ahol lehet építs horgász kikötőket (és egy darab hajóépítőt nekik). Sört és textil tudsz elején exportálni, ezzel stabilizálhatod a bevételed. FONTOS TIPP! A városházánál a fizetéseket mielőbb állítsuk legalább a királyság szintjére (40-re) vagy a legkisebb gondra is elhagyják a városod az emberek. Ha teljesítjük szomszédaink kéréseit (hal, sör stb.) akkor adnak ajándékba vájogtéglát/brick-et, ami a mastaba-khoz kell, így spórolhatunk és még királyságban a tiszteletünk is nő.


Régi királyság korszaka (i.e. 2650-2246)

Abu

Egyre több tényező jön a képletbe. Van egy nem túl jó területünk (nagyon tagolt) és egy mindig morcos Ptah istenünk. Katonoságot építhetünk, ám feleseleges, nincs katonai aktivitás. Kérésekből is alig van, az is 15 darab gránit tömb. Amennyi földet tudunk, annyit építsünk (flex, árpa, stb.) és gyártsunk, exportáljunk minél többet. Az utak elágazásaihoz építsünk (vagy előre hagyjunk helyet) szórakoztatásnak, majd kell zsonglőr, zenész, táncos. Még egy fontos infó: több kereskedelmi útvonal vízen érhető csak el, a kikötőt pedig a bal felső folyami ághoz tudjuk csak rakni.

pharaoh-abu-huhq

Tippek: Érdemes a középső szigetre menni és annak alsó részén ékkövet bányászni, majd nyersen és ékszerként exportálni, a jobb bevételért. A munkatábortól / workcamp lehetnek a farmok messze, az ne zavarjon. Nyiss minél több kereskedelmi útvonalat ahogy nő, stabilizálódik a városod és amire szükséged van importáld, amit tudsz, exportáld. Például importálj nádat, gyárts belőle papiruszt és azt exportáld. Ugyan így importálj agyagot, gabonafarm termel (gabonát és szalmát) amihez még agyag kell és vályogtéglát tudunk így készíteni, exportálni.


Saqqara

Egy szép nagy pálya, szárazföldi farmépítési lehetőség, melyhez immáron öntözést is biztosíthatunk. Sajnos a füves rész elég kevés, így ügyeljünk, hogy jóval több vízhordót építsünk. Kereskedjünk nyersanyagok importálásával (árpa, nád, len) és exportáljuk a kész termékekből a fölösleget. Első jelentős emlékmű építésünk itt kezdődik. Bányásszunk sima követ (plain stone) és importáljunk kevés fát, majd ha városunk már stabil anyagilag (ami nem olyan nehéz) akkor indulhat a közepes piramis építése! Arra ügyeljünk, hogy a piramisnak nem csak megépülnie kell, hanem fel kell töltenünk különféle tárgyakkal (piramisra megyünk, felső sor piramis ikon, majd az anyagoknál ha zöldesek akkor rá kell kattintani), anyagokkal, addig nem fogjuk teljesíteni, amíg ezek nincsenek meg.

Tippek: Érdemes lehet két kisebb várost építeni. Az egyiket a térkép felső részénél az arany érc közelébe. A farmokból 6-8 darab el tud látni +4000 fős lakosságot is, ha kap árkokkal vízellátást. Érdemes lehet halat, gabonát importálni, hogy fejlődhessen a lakosság. Ha Rá istennek kedvezünk, a királyságbéli tiszteletet (Kingdom rating) megemeli szépen nekünk, ilyenkor más városok kéréseivel sem kell nagyon foglalkoznunk.


Meidum

Növeld a városod és a korábban megtanult módszerekkel (export-import) csinálj egy stabil gazdaságot. Ezután készülj háborúra, mivel párszor kelleni fog legalább 2 teljes egység közelharci katona. Néha 1-1 kisebb gabona és kerámia kérés befut, miközben három istennek kell a kegyeit figyelnünk. Élelmiszerből csak gabonát termeszhetünk, azokat viszont akár szárazföldön, öntözéssel is, így kb. 6 ilyen farm el fogja látni legalább 500 lakosunk. Másodlagos élelmet importálnunk kell más egyiptomi városokból. Ügyeljünk, hogy legyen elég szórakozási lehetőség és legyen iskola, továbbá könyvtár is, hogy fejlődhessen a nép. Len importálásával készíthetünk szövetet magunknak és eladásra, agyagot bányászhatunk és kerámiaként adhatjuk el. Itt nem kell a piramisokat feltölteni kinccsel, elég csak megépülniük.

Tippek: A gabonafarm szalmát ad másodlagos “termésként”, amihet tudunk agyagot bányászni és jó áron, nagy mennyiségben eladni a vályogtéglát, így erre érdemes már az elején rámenni, aztán növelni a mértéket, több kereskedelmi útvonalat nyitva. Aztán ott a papirusz, amit szintén jó áron exportálhatunk.


South Dahshur

Itt a lényeg nem a fejlődésen van, hanem az isteneken és a megfelelő import – export (vásárlás – eladás) egyensúlyáról. A fő probléma, hogy alig tudunk magunknak alapanyagokat teremteni, legtöbbjét csak importálni tudjuk. Még a pirmishoz szükséges normál követ (és a belsejéhez szükséges 32 gránitot) is importtal tudjuk csak beszerezni. Túl nagy szabadságunk a kereskedésben sem lesz. Hab a tortán, hogy szükségünk lesz egy kis településre a folyó keleti oldalán, hiszen mészkövet csak ott tudunk kitermelni. Amire ügyeljünk, hogy Ptah és Ra szeressenek minket, mivel Ptah a műhelyeket, raktárakat töltheti fel nekünk áldásként, míg Ra megemlheti az exportálni kívánt termékeink értékét.

Tippek: Exportból a sörre és szövetre menjünk, aztán papirusszal erősítsük. Fogunk 1x ajándékba kapni 64db (normál) követ, ahhoz előre tegyünk le 2 üres raktárat, jól fog jönni. Érdemes a piramis építését egyből azután megkezdeni, hogy már nagyjából stabil a gazdaság és folyamatosan importálni a normál követ, mivel fog belőle kelleni bőven.


North Dahshur

A már megszokott módon, fokozatosan kell növekedni mind lakosság, mind gazdaság terén. Fel kell készülni, mivel nem csak védekeznünk kell, hanem a nagy Pharaoh kérni fogja a katonai segítségünk is, így lesz amikor ki kell küldenünk távolba harcolni egységeink. A piramishoz szükségünk lesz sörre, kerámiatárgyakra és élelmiszerre miután felépült.

Tippek: Érdemes a középső szigeten kezdeni és onnan terjeszkedni keleti és nyugati területekre. A kereskedőhajók a keleti ágon fognak a folyón érkezni és érdemes több kikötőt (Dock) építeni és megadni, hogy melyiken mi menjen keresztül. A normál követ importáljuk, amennyire csak tudjuk és mindig legyen készleten grain, ha a közeli városok kérnének. Cserébe követ adnak ajándékba, ezeknek mindig legyen helyünk. Katonaságból érdemes legalább 3-4 csapatot felhúzni.


On

Adott egy sok szigetből álló terület, ahol 3 Masztabát kell megépítenünk és közben növekednünk és kellően fejlett (mind kulturálisan, mind gazdaságilag) várossá kell válnunk, miközben a Pharaoh fáraszt minket kéréseivel/követeléseivel. Érdemes a jobb felső részen lévő szigeten kezdeni, rámenni az exportálható termékekre a vízi kereskedelemben, mint például vályogtégla, kerámia, szövet. Érdemes minden külön szigetet egy-egy termék gyártására és exportálására célozni. Hadsereget készíthetünk, ám nem lesz harc. (Ha csak a Fáraó nem akar minket seggberúgni…)

Tippek: Építs minden szigetre kikötőt és azokban szabd meg, mit rakodhatnak be/ki. Mielőbb juss el a bal alsó sarokba, mert ott tudsz papiruszhoz nádat szedni és vadhúst (game meat) vadászni, amit gyakran fog kérni a Pharaoh. A jobb szélen is építkezz, mivel mészkő bányára szükség lesz, rendszeresen fognak 32 tömböt követelni és eladni is lehet. Ha Bast istennő szeret téged, akkor a többi isten is fog, azért Ra esetén a kereskedelem miatt is ügyeljünk az elégedettségére.


Rostja

Építsünk meg a Gízában található piramisokat, jó? Egy nagy terület áll rendelkezésünkre, erősen korlátozott gazdasági lehetőségekkel. Nagyjából az egyetlen érdemleges bevételi forrásunk a drágakő és az ékszer exportálás. Lesz némi katonai aktivitás, így 3 csoport közelharcos egység azért kelleni fog. Törekedj arra, hogy annyi drágakövet és ékszert exportálj, amennyit csak tudsz, plusz kedvezz Ra-nak, hogy dupla árat kapj értük! Könnyítés, hogy csak 2 isten van, Ptah és Ra, így kettejüket nem nehéz elégedetté tenni.

Tippek: Építkezést kezd a térkép bal alsó sarkánál. Ugyan is itt van víz, van strucc (vad hús élelemnek) és itt van a térképen kő. Érdemes egy második kis telepet építeni a folyó nagy szakaszára és oda minimum kettő kikötőt, mivel a kereskedelem nagy része vízen fog történni. Amint lehet láss hozzá a piramisoknak, az elején úgy is csak munkások fognak kelleni hozzá. Követ közben bányássz és importálj mészkövet. Építheted párhuzamosan is mindhármat akár.


Baharia Oasis

Az addigiektől kicsit eltérő módon szükséges megépíteni a nap templomot az oázisunkban. Ami a kihívást adja, hogy bevétel terén csak néhány termék exportjára vagyunk kényszerítve. További nehezítés, hogy elég sok katonai aktivitás várható és van amelyik elég gyorsan, 1-2 hónapon belül elér minket. Seth támogatásával és minimum 2 (de inkább 3-4) közelharci, gyalogos csapattal sikeres lesz a védekezésünk. Öröm a kihívások közepette, hogy csak kettő istenségre kell figyelnünk.

Tippek: Érdemes szinte az összes kereskedő várost megnyitni már az elején és elkezdeni fát exportálni, majd nád import, papirusz export, agyag behozatal, kerámia eladás sorrendben. Aztán lehet még szalmát vásárolni és vályogtéglát eladni. Csinálj sok fesztivált Ra-nak (hogy jobb áron adhasd el termékeid) és Seth-nek, hogy megritkítsa a támadók seregeit.


Dakhla Oasis

Az előző küldetésekhez képest egész sok lehetőségünk van pénzt szerezni. Katonai aktivitás nincs, nem érdemes vele foglalkozni. Az elején minél több kereskedelmi utat nyissunk meg és kezdjünk fa, illetve agyag, kerámia, vályogtégla exporttal. Így viszonylag gyorsan lehet stabil gazdaságunk és tudunk növekedni. Amikor már van tartalékunk, akkor kell 100 darab gránit tömböt importálni és egy pillanat alatt “összeáll” az obeliszk, amihez már csak ácsok és kőfaragók kellenek.

Tippek: Érdemes szinte az összes kereskedő várost megnyitni már az elején még ha emiatt adósságba is kerülünk. Tanácsos megnézni hol vannak a struccok és így hatékonyabbak lesznek a vadászok is. A pálya közepén építkezzünk, ahol van víz és ahova építhetőek farmok.


Közép királyság korszaka (i.e. 2016-1710)

Thinis

Itt a célunk, hogy meg tudjuk védeni magunkat és kellően fejlett lakóházakat tudjunk felmutatni. Van lehetőségünk kereskedni több várossal is. Ha korán sereget építünk és elküldjük szomszédaink védelmére, akkor megmaradnak ezek a kereskedelmi kapcsolatok. Ellenkező esetben több várossal is meg fog ideiglenesen szűnni a kapcsolatunk. Mielőbb építsünk sereget és ne felejtsük el a pálya alsó részén lévő kis “mini városkánk”.

Tippek: Érdemes a folyóhoz építkezni, nem a lenti mini várost folytatni. Van aranybánya a pálya jobb felső részén, ám felesleges, túl messze van. Menjünk rá az elején az agyag, kerámia exportra, majd utána jöhet a sör. Legyen minimum 1 hadihajónk és importáljunk bőségesen rezet.


Menat Khufu

A kihívás nehézsége abban rejlik, hogy csupán 2 terméket + 1 alapanyagot (sör, árpa és textil) tudunk csak exportálni, ráadásul korlátozott mennyiségben. Miközben több termékből importra szorulsz, szóval óvatos gazdasági döntések kellenek. Nagyon kicsi lépésekben szabad csak növekedni. Nagy feladat, hogy a városodban a 7000 lakos mellett (miközben alig van mit gyártani, exportálni) ne legyen túl magas a munkanélküliség. Kell kikötőt építened, a hadsereget pedig felejtsd el. A város kultúrájának a 60-as érték eléréséhez sok iskola, több könyvtár, jó sok szórakozási lehetőség és jó egészségügy (minden része) fog kelleni. Importálnunk kell papiruszt és agyagot (utóbbit a kerámiákhoz). Importálnunk kell összesen 200 darab gránitot és két obeliszket felépítenünk, majd a piramishoz tartozó ajándékokat elhelyeznünk a síremlékben.

Tippek: Szedd össze a türelmed ehhez a pályához. Noha lehet mind szárazföldi, mind vízi hadsereget építeni, nem lesz rá szükség, így rezet importálni fölösleges. Csak 3 isten van, érdemes felváltva fesztiválozni nekik a legolcsóbbal, legkisebbel. A magas munkanélküliség elkerülésére én rengeteg munkatábort / workcamp-t építettem. Nem termeltek, de legalább lekötötték a munkaerőt. Farmokból a folyó mindkét oldalán érdemes kihasználni szinte minden helyet. Időnként fognak mindkettő termeszthető éellmiszerünkből kérni, így 1-1 teli raktár nem árt belőlük. Mivel folyamatosan kell fejleszteni a várost, így érdemes emiatt szellősen építkezni.


Itjtawy

Itt az ideje ismét piramisokat építeni! Adott egy pálya, melynél azért jobban beépíthetők is vannak. Nincs sok export lehetőség (papirusz, textil, vályogtégla, íj, mészkő). Ezeknek az exportálásából kell fedezni a szükséges bevételeinket, miközben elég magas (65-ös) kultúrát kell elérni. Ehhez temérdek templom, temérdek egészségügy, temérdek könyvtár és iskola, továbbá termérdek szórakozási lehetőségre lesz szükség.

Tippek: Úgy építsd a lakosságnak szánt részt, hogy hagyj benne nagyobb helyeket, mivel szükség lesz plusz templomokhoz, oktatáshoz, presztizsnövelő kis emlékműveknek. Kereskedni csak óvatosan, a fa elég drága és nem sok várossal lehet kereskedni. Katonai aktivitás szinte nulla, nem szükséges számottevő sereget tartani. Időnként érkezik marhahúsra (pirosabb hús), fügére és búzára igény a nagy Fáraótól és közeli városoktól, így ezeket érdemes tartani raktárban (Storage yard-on, nem granary-ben).


Iken

Folyóval, középen kettéosztott szigettel vár minket Iken! A térképen lesz bőven katonai aktivitás (főleg szárazföldi). Kereskedésre vannak lehetőségek, ám azok főként importra alkalmasak. A jobb alsó sarokban érdemes kezdeni, mivel elég sok aranybányát tudunk építeni, miközben van árterület is a farmoknak. Onnan érdemes elkezdeni terjeszkedni a középső szigetre, majd a nagyobb szárazföldi részre.

Tippek: A városházát minél közelebb helyezd el az aranybányákhoz. A kereskedés nagy része a vízen zajlik, amihez építhetünk több kikötőt is (akár 4 vagy 5 darabot is), illetve amit szárazföldön hoznak, azokat érdemes a térkép felső részén “tárolni”, így gyorsabb a folyamat.


Bubastis

Folyóval, középen háromfelé osztott térkép vár minket. Az alsó hely tökéletes az induláshoz. Minél előbb kezdjünk el papiruszt és textilt készíteni, fát gyűjteni, hogy ezeket tudjuk exportálni és legyen bevételünk. Katonaság nem nagyon fog kelleni, egy alkalommal kell elküldeni a seregünket (ami lehet teljesen íjászokból, 1 transport ship-el. Hadihajó és további katonaság nem szükséges. Fokozatosan kell növekednünk, új kereskedelmi vonalakat megnyitni. Importálnunk kell összesen 400 gránitot (2×200 darabot) az Obeliszkekhez. A luxusházakhoz ajánlott egy külön mini városrészt felépíteni.

Tippek: Csak lépésekben növekedjünk. Sört importálnunk szükséges majd. Picit növelhetjük az exportot, ha rezet importálunk és fegyverként eladjuk. Minél több kereskedelmi útvonalat nyissunk meg és minél előbb. A fából nagyonsokat tudunk exportálni mennyiségre. Érdemes Bast istennő kegyében járni, mert sokat segíthet nekünk!


Új királyság korszaka (i.e. 1541 – 1279 )

Khmun

Folyó bal partján érdemes kezdenünk. Keredkedelmi és gyártási lehetőségeink is elég szűkösek. Léptékekben növekedjünk. Fő bevételünk a sör exportálása lesz. Időnként baráti városok kérnek katonákat, néha pedig minket támadnak meg. Ahogy növekszünk érdemes a folyó túloldalára átmenni és oda is farmokat és lakosokat telepíteni. Idővel importáljunk agyagot és gyártsunk agyagtéglát exportra és edényeket házak fejlesztésére.

Tippek: Ra napisten ha elégedett, akkor az exportálandó termékek árát megemeli, így nagyobb profitot érhetünk el. Katonaságból elsőnek íjászokat képezzünk, mivel az a legolcsóbban képezhető katonai egység, igazából íj csak a fejlesztésükhöz szükséges. Ne feledjük az öntőzőt a farmokhoz, mivel jelentősen megnöveli a termés mennyiségét.


Rowarty

Lassú, sok figyelmet igénylő pálya. Kevés a hely, mely kihívás elé fog állítani. Nagyon fontos, hogy fokozatosan, mértékletesen növekedjünk és bővítsük városunk. Lesz katonai aktivitás rendszeresen, miközben kevés export mellett importálnunk az emlékművekhez szükséges mészkövet. Több dokk és maximális hadseregre lesz szükség, jól kimért termeléssel.

Tippek: Mind vízen, mind szárazföldön kell erős hadsereg. Elegendőek az íjászok, viszont maximális számban fognak kelleni. Érdemes agyag, kerámia, nád és papirusz exportra egyaránt támaszkodni, mivel egyikből sem lehet nagy mennyiséget exportálni.


Thutmose in the Valley

Egy meglepően könnyű és nyugis pálya. A folyó bal/felső oldalára érdemes építkezni. Kereskedni mind az (egyféle) élelmiszerrel tudunk, mely mellé érdemes edényeket exportálni. Ezután lehet a szalma import, agyagtégla gyártás és export növelés. Henna növényt is exportáljunk, illetve a belőle készült festéket is. A különleges emlékművel nagyjából csak egy helyre tudjuk tenni, ahol a völgy megy be a sziklába és ahol nincs fehér kő a pereménél.

Tippek: A kereskedelmi kapcsolatok fokozatosan nyílnak meg. Építsünk több kikötőt akár egymás mellé, ezzel gyorsítva az export/import folyamatát és ezt fokozhatjuk, ha a raktárakat minél közelebb tesszük a kikötőkhöz. Érdemes Bast istennőnek fesztiválozni, Ő majd foglalkozik a többi istennel.


Thut in the Valley

Szinte teljesen ugyan az, mint az előző pálya. Nagy csavar nincs benne, könnyen és gyorsan át lehet rajta esni.

Tippek: Se háború, se más csapás nem ér minket. Termelés, export, kripta kivályása, lámpák és festék biztosításával, közben pedig feltöltése pár kinccsel amit importálnunk kell.


Seti in the Valley

Előző pályálya, kis módosítással és nehezítéssel. A nehezítés, hogy a nagyobb bal/felső terület fel van darabolva, melyre nem tudunk hidet tenni. Tervezzük meg alaposan, hogy fogunk félig elférni. A képeken látható módon a nagyobb részre épült a gazdaság szinte egésze, míg a jobb/alsó részre akkor építettem, amikor már stabil bevételek voltak és itt alakítottam ki a luxus lakóházaknak is az ideális (és egyben helyigényes) részét is.

Tippek: A kereskedelmi kapcsolatok fokozatosan nyílnak meg itt is. Kezdjünk sör exporttal, abból tudunk a legtöbb helyre és mennyiségben exportálni. Számoljunk azzal, hogy lesz sáskajárás, ami minden farm termését elpusztítja és a következő termés nagyon kevés lesz. Többször fognak más városok vagy maga a Pharaoh szövetet és gránátalmát kérni, legyen belőle tartalékunk. Ha tudjuk teljesíteni, megúszhatjuk harc (és így saját sereg) nélkül is.


Folytatás hamarosan …

II. Ramszesz korszaka (i.e. 1300 – 1250 )

Sumur

Nagyon korlátozottak a lehetőségeink és a jó pénzt érő réz is csak 2 bányából szerezhető, a térkép jobb felső részén. Kereskedelem nagy része viszont vízi, így el kell döntenünk hova helyezzük városunk. Fog rendszeresen érkezni kérés zére, olajra (azt importálni kell) és cserébe búza, csicseriborsó és gránit lesz a jutalmunk. Fő táplálékunk a horgászatból lesz, így tanácsosabb a vízhez közelebb építkezni. Katonai aktivitás ritkán lesz, de lesz. A végső győzelemhez fog majd kelleni kerámia és sör import.

Tippek: A rézbányákhoz jobb felülre érdemes néhány házat tenni és fegyverkovácsot is ide helyezni, így maximálisan kihasználhatjátok a kettő rézbányát, továbbá fegyvert exportálni jóval magasabb áron lehet, mint rezet. Érdemes flex-et importálni és szövetet exportálni, ezeket külön raktárban tárolni. Ptah szeretete esetén teljesen feltölti ezen rektárakat, ami jó lesz export esetén. A kerámiát és sört elég a legutolsónak importálni, előbb legyen meg minden más.


Folytatás hamarosan …

Scroll to Top